Nowość - mięso z policzków wieprzowych

Przepis na pyszne policzki wieprzowe duszone w warzywach i białym winie

Składniki:

1kg policzków wieprzowych

po około 200g: marchwi, cebuli i selera

3 ząbki czosnku

250-500ml wody

20g tłuszczu

5 łyżek mąki tortowej

10g suszonych grzybów

3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, lubczyk, sól

3 gałązki (najlepiej świeżego) rozmarynu

Policzki posolić, oprószyć 4 łyżkami mąki tortowej. Rozgrzać garnek i dodać 10g z 20g przygotowanego wcześniej tłuszczu. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy policzki i obsmażamy z każdej strony aż do zarumienienia (robimy to aby zamknąć sok w mięsie, by nadać mu w późniejszym duszeniu soczystości i kruchości). Po obsmażeniu pozostawiamy policzki w garnku i odstawiamy. Kroimy cebulę i seler w kostkę około 1cm, marchewkę kroimy w talarki. Rozgrzewamy patelnie dodając pozostałą ilość przygotowanego wcześniej tłuszczu. Oprószamy pozostałą ilością mąki warzywa, mieszamy z mąka i przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Przyprawiamy je czosnkiem bezpośrednio wyciskanym na patelnię oraz lubczykiem. Podsmażamy około 10-15min do momentu kiedy cebula stanie się lekko miękka. W momencie zeszklenia cebuli dodajemy powoli wlewając białe wino i zagotowujemy by odparować alkohol z wina. Następnie uzupełniamy powstały sos w warzywach wodą wlewając połowę i dodając resztę do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, i grzyby. Z trzech gałązek rozmarynu obrywamy same listki i drobno siekamy, dodajemy do warzyw i mieszamy. Stawiamy garnek z policzkami na palnik, i na policzki znajdujące się na dole garnka wykładamy warzywa oraz dodajemy pozostałą część wody. Dusimy pod przykryciem około godziny dwukrotnie mieszając, po każdym mieszaniu mięso powinno znajdować się pod przykryciem warzyw. Po zakończeniu duszenia wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie.

 

  • kliknij żeby powiększyć

    kliknij żeby powiększyć

Script logo